2 Ocak 2020 Perşembe

Urfa’da Yazarlık ve Yazar Olmak III


Urfa’da Yazarlık ve Yazar Olmak III
Urfalı yazarların kendi aralarındaki iletişim zayıflığı ve ortak bir mekânın olmaması iki önemli eksikliği beraberinde getirmektedir. Birincisi, okurlarla buluşmanın zorluğudur. Yazarların imza günlerinin düzenleneceği mekânların olması yazar ile okurları bir arayla getirecek ve söyleşiler için fırsatlar oluşacaktır. İkincisi ise, yazarların eleştiri mekanizmasına kapalı kalmasıdır. Yazar sadece kitap okuyarak kendini geliştiremez. Farklı yazarların ve okuyucuların eleştirileri, kitaplarına yönelik yorum ve değerlendirmeleri yazarların eksiklerini görmesini sağlayacaktır.

Ekonomik nedenlerden dolayı mekânların tahsis edilmesini büyük şehir belediyesi ve ilçe belediyelerin organize etmesi gerekmektedir. Belediyeye ait mekânlar bunun için değerlendirilebilir. İkinci bir görevde Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa şubesine düşmektedir. Yazarlar birliği sadece kendi üyeleriyle zorunlu toplantılar dışında da diğer yazarlarla düzenli iletişim halinde olmalı ve onlarla etkinlikler düzenlemelidir. Bunların en önemlisi imza günleri ve söyleşilerdir. Böylece Urfalı yazarlar hem tanınmış olacak hem de okuyucularıyla buluşma imkânı bulacaklardır.

Üçüncü bir önemli konu ise, Urfalı yazarlar yerel gazetelerdeki köşelerinde ve Web sitelerindeki köşelerinde Urfalı yazarların kitaplarına yönelik değerlendirme yazıları yazmalarıdır. Ayrıca yazarların önemli düşüncelerini gündeme taşımalarıdır. Böylece hem nitelikli bir tartışma ortamı oluşacak ve okuyucu içinde verimli yazılar olacaktır. Yazarların birbirine karşı nezaket ölçüleri içerinde birbirlerine yönelik eleştiriler ufuk açıcı olacaktır. Hiçbir yazar kendi köşesinde bencilliğe gitmemelidir.

Eleştirileri olgunlukla karşılamak gerekir. Burada kendi yaşadığım bir örneğe değinmek istiyorum. Urfalı bir yazar olan Müslüm Yücel’in “Türk Sinemasında Kürtler” kitabına bir değerlendirme yazısı yazmış ve kitapta gördüğüm bir eksiliği dile getirmiştim. Yazdığım yazıyı mail yoluyla yazara ilettim. Yazar o sıra yurt dışında yaşıyordu. Yazı için teşekkür ettiğini bildiren bir mail gönderdi ve Türkiye’ye gelince görüşmek istediğini belirtti. Aradan bir iki yıl geçtikten sonra yazarla İstiklal caddesinde buluştuk. Yazar kitabıyla ilgili yapmış olduğum eleştiri için teşekkür ettikten sonra kitapta dile getirdiğim eksikliğin nedenlerini tek tek izah etti. Sorun yazarın ilk iki bölümü kitaptan çıkarmış olmasından kaynaklanan bir eksiklikti. Ben de kitaba eklenmeyen bölümlerden dolayı anlatılan konun anlaşılmadığı ve konun eksikliğinden dolayı anlaşılmadığını ifade ettim. Yazara isterseniz düzeltme yazısı yazabileceğimi ifade ettim. Yazar buna gerek olmadığını, sadece soran olursa nedenini anlatırsınız, dedi. Yazarın bu olgunluğuna şaşırdığımı belirtmek isterim. Çoğu yazar kendilerine yönelik eleştiri kaldıramamaktadır. Ya küsmekte ya da eleştiri yapanı terslemektedir. Hâlbuki yazar kusursuz değildir. Yazdıkları da herkes tarafından kabul görme zorunluluğu yoktur. Nitelikli eleştirilere yazarın teşekkür etmesi gerekir.

***

Urfalı yazarları tanımaya devam edelim. Bu yazımızda deneme alanınca ciddi çalışmalara imza atan ve çok iyi bir okuyucu ve eleştirmen olan Şahin DOĞAN’a değineceğiz.

Deneme şiirin ikiz kardeşidir. Az sözle çok şey anlatmak zor zanaattır. Şahin Doğan bu zor bir alana yoğunlaşarak derdini anlatmayı tercih etmektedir. Yazdığı denemelerle sorgulayıcı bir üsluba sahip, sorgulatarak okuyucunun ufkunu açmayı hedeflemektedir. Okuyucusunu zihnini yormayı tercih eden yazar, böylece zihinlerde iz bırakmaktadır. Düşündürten yazılarda yazarın samimiyetini fazlasıyla hissedilmektedir. Cümlelerin sağlamlığı, sözcüklerdeki seçiciliği yazarın titiz çalışmasını yansıtmaktadır. Ayrıca Şahin Doğan’ın kitaplarını okuyacağınız zaman yanınızda sözlük bulundurmayı unutmayın, çünkü yazarın sözcük hazinesinin zenginliği bunu gerektirmektedir.

Şahin Doğan özgün tespitlerini okumuş olduğu kitaplardan ve etkilendiği yazarlardan alıntılar yaparak pekiştirmektedir. Doğan’ı okurken duymadığınız birçok kitaptan ve batı doğu düşünürlerin bilmediğiniz fikirlerinden haberdar olacaksınız. Doğan bu alıntıları denemelerini süslemek ya da dikkatleri üzerine çekmek için değil, eleştirmek için denemelerine konu edinmektedir. Düşünürlerin can alıcı fikirlerini yansıtan ve var oluşu anlamlandırmaya çalışan tespitler üzerinde sorgulayıcı bir üslupla okuyucuyu detaylara boğmadan meramını okuyucuya aktarmaktadır…
Devam edecek…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Unit 42: Dijital Parmak İzi Sanal yani ikinci bir hayat/yaşam mecrasının kapısını sonuna kadar açan internet artık bizim beşinci organım...