2 Şubat 2019 Cumartesi

Kitap Fuarları İçin Rehber



·         Kitap fuarlarında almak istediğiniz bir kitap varsa, önceden kitabın yazarını ve özellikle yayınevini not ediniz. Yoksa fuar alanında tek tek kitap stantlarını dolaşarak boşuna enerjinizi tüketirsiniz. Kitap fuarlarına katılan yayınevleri çoğunlukla kendi yayınladıkları kitapları sergiler. Çok nadir de olsa başka yayınevine ait kitaplarını kendi stantlarında satışa sunarlar. Fuar alanında aradığınız kitabı bulmanın en kolay yolunu kitabı basan yayınevine gitmektedir. Fuar alanında yayınevini de aramanıza gerek yoktur. Fuarın girişinde fuara katılan yayınevi listesi ve yayınevinin bulunduğu yer gösterilmektedir. Ayrıca fuar girişinde dağıtılan broşürde yayınevinin yerini hızlıca bulabilirsiniz.

·         Yayınevi stantlarında görev yapan çalışanlar stantlardaki bütün kitaplar hakkında bilgi sahibi değildir. Ya birkaç kitabı okumuştur ya da okumamıştır. Dolaysıyla kitap hakkında bilgi almanız pek faydalı olmaz. Almayı düşündüğünüz kitabı kendiniz karıştırırsanız bilgi sahibi olursunuz. Böylece nasıl bir kitap aldığınızı bilmiş olursunuz.
Kitabın yazarı, yayınevinin editörü orada ise, merak ettiğinizi sorabilirsiniz. Onlara size daha fazla yardımcı olur ve işinizi kolaylaştırır. Böylece stant çalışan görevliyi de zor durumda bırakmış olursunuz.

·         İyi kitaplar her zaman tanınmış ve marka yayınevlerinde bulunmaz. Zamanınız varsa üşenmeden bütün yayınevlerin kitaplarına bakın. Belki aradığınız kitap adını hiç duymadığınız yayınevindedir. Unutmayın iyi kitapları sadece marka ve tanınmış yayınevleri basmaz.

·         Çeviri kitaplarını alırken, tamamının çevrildiğinden emin olun. Sansürlenmiş ve kısaltılmış çeviri kitapları almamaya çalışın. Orijinaline bağlı kalınmış çevirileri tercih edin.


·         Arayıp bulamadığınız yayınevlerini yerini danışmadan sorun. Stant çalışanları diğer yayınevlerini çoğu zaman bilmez. Öğrenmeleri için bir neden ve zamanları yoktur.

·         Kitap alırken saliseyle sayfa çevrilerek kitap hakkında bilgi sahibi olunmaz. Arka kapak yazısı okuyarak, içindekilere bakarak ve içinde bir bölüm okuyarak kitap hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Yelpaze sallar gibi kitabın yapraklarını sallamakla kitap hakkında fikir sahibi olduğu görülmemiştir.
·         Kitabın kapağına bakılarak kitap alınmaz ve almaktan vazgeçilmez. İncelemeden kapağa bakarak fikir sahibi olunmaz. Kitap kapağı hoşunuza gidebilir ama içeriği size hitap etmeye bilir. Size hitap etmeyen bir kapak içeriği sizi aradığınız kitap olabilir.

·         Kitabın ismine bakarak da kitap alınmaz. Çoğu zaman kitap isimleri aldatıcı olabilmektedir.


·         Yazarından aldığınız kitap hakkında yazara yazım aşaması ya da içeriği sorulabilir.

·         Velilerin ve öğretmenlerin çocukların kitap alımında tercihlerine saygı duymalıdır. Kendilerine uygun kitabı almayı ancak böyle öğrenebilirler. Özellikle öğretmenlerin sanki her kitabı okumuş, her kitap hakkında bilgi sahibiymiş yaklaşımlarını terk etmeleri gerekir. Öğretmenin uzaktan kitabın ismine ve kapağına kitabı al ya da alma tavrı eğitimcilik değildir. Öğrencinin beğenisine tercih duymalı, kitap dayatması yapmamalıdır.

Osman Tatlı
osmantatli@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Unit 42: Dijital Parmak İzi Sanal yani ikinci bir hayat/yaşam mecrasının kapısını sonuna kadar açan internet artık bizim beşinci organım...